Coding Decoding Question and Answers
Coding decoding is an important part of the Quantitative Aptitude section in most of the competitive examinations in India.
Coding and decoding questions are a common feature in the reasoning ability section of major Government exams such as those conducted by banks, insurance companies, SSC, and RRB.
Prerequisites: Coding-Decoding – Tricks
Sample Questions on Coding-Decoding
Q1. If EARTH is written as FCUXM in a certain code. How is MOON written in that code?
Solution :
Q2. If DELHI is written as EDMGJ in a certain code. How is NEPAL written in that code?
Solution :
Q3. If SYMBOL is written as NZTMPC is it a certain code? How is NUMBER written in that code?
Solution:
Acc. to question
Q4. In a certain code, COMPUTER is written as PMOCRETU, how is DECIPHER written in that code?
Solution:
Acc. to question
Q5. In a certain code, NEWYORK is written as 111, how is NEWJERSEY written in that code?
Solution :
In NEWYORK
N = 14, E = 5, W = 23, Y = 25, O = 15, R = 18, K = 11
Total = 14 + 5 + 23 + 25 + 15 + 18 + 11 = 111
In NEWJERSEY
Total = 14 + 5 + 23 + 10 + 5 + 18 + 19 + 5 + 25
= 124
Q6. In a certain code, HARYANA is written as 8197151, how is DELHI written in that code?
Solution:
We used the number of alphabets here.
H = 8
A = 1
R = 18 = 1+8 = 9
Y = 25 = 2+5 = 7
For DELHI
D = 4
E = 5
L = 12 = 1+2 = 3
H = 8
I = 9
Hence, DELHI is written as 45389.
Q7. In a certain code BOMB is written as 5745 and BAY is written as 529, how is BOMBAY written in that code?
Solution:
Acc. to question
Use the numbers to relate the wordsB O M B B A Y -> B O M B A Y
5 7 4 5 5 2 9 5 7 4 5 2 9
Practice Problems on Coding Decoding
Q1. If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code?
(a) CPNCBX (6) CPNCBZ (c) CPOCBZ (d) CQOCBZ (e) None of these
Answer: b
Q2. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?
(a) CHRONRD (6) DSOESPI (c) ESJTPTF (d) ESOPSID (e) None of these
Answer: a
Q3. If in a code language. COULD is written as BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code?
(a) CHMFINTK (6) LNKTCHMF (c) LNTKCHMF (d) NITKHCMF (e) None of these
Answer: c
Q4. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code?
(a) QDFHS (6) SDFHS (c) SHFDQ (d) UJHFS (e) None of these
Answer: a
Q5. If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written?
(a) NQPTJHOJ (6) NQPTJOHI (c) NQTPJOHJ (d) NQPTJOHJ (c) None of these
Answer: d






